Wat is de beste manier om drinkwater te zuiveren?

Publicatiedatum 15/11/2020 Laatst bijgewerkt op 08/11/2022

Drinkwater dat thuis uit de kraan stroomt, is veilig. Maar is veilig ook gezond? Waterzuiveringsbedrijven werken volgens normen en richtlijnen voor het zuiveren van water voor veilige consumptie. Toch betekent dit niet dat ons kraanwater volledig vrij is van schadelijke stoffen. Maar hoe zuiver je dan het best jouw drinkwater?

Het menselijk lichaam bestaat voor meer dan 70% uit water. Dat betekent dat water het hoofdbestanddeel is van elke cel in ons lichaam. En niet alleen onze cellen bestaan voor een groot deel uit water, maar ook in ons bloed en lymfevloeistof, de ruimte tussen onze cellen, zit water. Ons lichaam heeft water nodig om cellen, weefsels en organen goed te hydrateren zodat deze lichaamsdelen goed blijven functioneren. Daarnaast zorgt het vocht in ons lichaam ervoor dat afval(gif)stoffen zich afvoeren. Dat doen we door te zweten (via onze huid), of het uit te plassen (urine). Omdat water zo’n groot deel uitmaakt van ons lichaam en zo’n belangrijke functie heeft, is het van groot belang ons lichaam te voorzien van gezond drinkwater.

Zelf water zuiveren? Waarom?

Ons drinkwater is tegenwoordig sterker vervuild dan vroeger. Sinds de jaren ’50 is de milieuvervuiling toegenomen. En daarmee ook de verontreiniging in het grond- en oppervlaktewater waar in Nederland drinkwater uit gewonnen wordt. Waterbedrijven hebben dan ook steeds meer moeite om ons water op een betaalbare manier schoon te houden. Ook je eigen waterleiding kan voor vervuiling zorgen, denk hierbij aan loden waterleidingen die men in de bouw voor 1960 veeluldig geruikte. Deze leidingen geven looddeeltjes af aan het water. Daarom kiezen steeds meer mensen voor het nazuiveren van kraanwater thuis.

Het zuiveren van water thuis met de ZeroWater filter heeft verschillende voordelen:

  • Het levert zacht water op, dus minder kalk in het water. Daardoor gaat keukenapparatuur langer mee.
  • Het water krijgt een betere smaak, ongewenste smaak- en geurstoffen zijn verwijderd.
  • Koffie en thee smaakt lekkerder met gefilterd water.
  • Resten van verontreiniging in het water, zoals lood, medicijnresten en pesticiden worden volledig uit het water gefilterd.
  • Het water heeft minder belastende stoffen en is gezonder waardoor je cellen optimaal gehydrateerd worden.

Je eigen leidingwater zuiveren

De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water. Doe van te voren een TDS-meting van het kraanwater om het aantal vaste opgeloste stoffen in het water te meten. Laat de ZeroWater filterkan vollopen met kraanwater en schenk vanuit de kan het water in een glas. Doe nogmaals een TDS-meting. Je zult zien dat de meter op ‘000’ staat, wat betekent dat er geen vaste opgeloste stoffen in het water meer aanwezig zijn, en je dus 100% zuiver en gezond water kunt drinken. Zo simpel is het. Als je na verloop van tijd merkt dat de TDS-meter ‘006’ aangeeft, betekent dit dat de waterfilter vervangen moet worden.