Hoeveel liter water filtert een ZeroWater filter?

Publicatiedatum 15/11/2020 Laatst bijgewerkt op 20/10/2022

Over smaak valt niet te twisten. Proef jij het verschil tussen water uit de kraan en gefilterd water? De smaak van gefilterd water is beter, en bovendien bevat het aanzienlijk minder schadelijke stoffen. Genoeg redenen dus om je water voortaan te filteren met een ZeroWater filter. Maar hoeveel water filter je nu precies met een ZeroWater filter?

ZeroWater is de best geteste filter, de enige filter zelfs die de TDS-waarde (totaal opgeloste stoffen) naar 0 brengt. Optimaal schoon water dus.

TDS-gehalte in je kraanwater

Het TDS-gehalte in het kraanwater is bij elk huishouden verschillend. Dit heeft met veel verschillende factoren te maken. Heb je bijvoorbeeld nog loden leidingen in je huis liggen? Dat komt regelmatig voor bij woningen die gebouwd zijn voor 1960. Is dat het geval, dan heb je grote kans dat het loodgehalte in jouw water veel hoger is dan bij de buren die bijvoorbeeld alle loden waterleidingen al hebben vervangen. Ook andere stoffen in het kraanwater, zoals bijvoorbeeld calcium en magnesium, zorgen voor een hoge TDS-waarde. Afhankelijk van de woonplaats en daarmee samenhangend waar het grondwater gewonnen wordt, valt de TDS-waarde hoger of lager uit.

TDS-gehalte nergens hetzelfde

Het TDS-gehalte in het kraanwater is dus per huishouden verschillend. Ben je benieuwd wat de waarde is van jouw kraanwater? Doe dan een TDS-meting. Zo weet je direct hoeveel opgeloste stoffen in jouw kraanwater aanwezig zijn. Hoeveel water je met één ZeroWater filter kunt filteren, is echter afhankelijk van de hoeveelheid TDS in je kraanwater en je dagelijkse verbruik. Komt bijvoorbeeld uit jouw meting een laag TDS-gehalte? Dan kun je ook langer doen met je filter. Simpelweg omdat het filter alle opgeloste stoffen opvangt. Hoe meer TDS in het water, des te eerder raakt het filter vol en is het tijd voor vervanging.

Liters ten opzichte van de waarden

Over het algemeen kun je bij een TDS-waarde tussen de 50 en 200 zo’n 95 tot 200 liter water filteren. Is je TDS-waarde hoger, bijvoorbeeld tussen de 200 en 300, dan filter je met ZeroWater zo’n 55 tot 95 liter. Bij een waarde van 300 tot 400 filter je tussen de 30 en 55 liter water. Ben je benieuwd hoeveel water je ongeveer per dag gebruikt? Zonder dat je het in de gaten hebt, gebruik je behoorlijk veel kraanwater op een dag. Gemiddeld gebruikt een volwassene zo’n 127,5 liter kraanwater per dag.

Bij kinderen ligt het gemiddelde op 103 liter kraanwater per dag. Nu hoef je natuurlijk niet al dit water te filteren, want daaronder valt ook het water dat je gebruikt voor het doorspoelen van het toilet, bij het tanden poetsen, douchen, planten water geven enzovoorts. Het aantal liter kraanwater wat een volwassen persoon gemiddeld per dag gebruikt om van te drinken is zo’n 1,8 liter kraanwater per dag. Hieronder valt het kraanwater dat je direct drinkt, of bijvoorbeeld gebruikt om koffie of thee van te zetten.

Hiermee kun je zelf gemakkelijk uitrekenen wanneer het tijd is om je ZeroWater filter te vervangen. Vervang het filter op tijd, zodat je altijd verzekerd bent van goed gefilterd en optimaal schoon water. Je kunt het gefilterd water met een TDS-meter meten. Geeft het ‘006’ of hoger aan? Vervang dan direct je filter.