Je kent vast de beelden van stranden vol met plastic afval. Een groot deel van dit afval is te danken aan flessenwater. We gaan er als mens graag vanuit dat een groot deel van deze plastic flesjes worden gerecycled door recyclebedrijven. Maar niets is minder waar. Flessenwater is één van de grootste vervuilers van onze aardbol.
Alleen al voor het produceren van flessenwater is extra water nodig. Het gaat dus niet alleen om het water dat in de fles te vinden is. Het proces om een 1 liter fleswater te maken, kost 3 tot 6 liter water. Kraanwater is in elk opzicht de meest milieuvriendelijke keuze.
In plastic flessen komt onder andere het chemische stofje Bisfenol A (BPA) voor. In kleine hoeveelheden kan dit in je drinkwater terechtkomen als je een flesje water drinkt. Te veel BPA is schadelijk voor de lever, de nieren, de vruchtbaarheid en kan effect op je hormoonsysteem hebben. Onder normale omstandigheden kunnen slechts kleine hoeveelheden in het water zitten, die niet schadelijk zijn. Maar bij hoge temperaturen, bijvoorbeeld wanneer je jouw flesje in de zon bewaart, kan de afgifte van BPA in het water toenemen. Het is beter (gefilterd) kraanwater te drinken en dit te bewaren in een glazen of roestvrijstalen (RVS) fles. Deze materialen geven nauwelijks schadelijke stoffen af.
Er gelden binnen de EU bepaalde normen voor BPA. Deze mogen niet overschreden worden. Volgens deze normen krijgen we een ‘veilige’ hoeveelheid BPA binnen. Maar het liefst wil je natuurlijk dat je water helemaal vrij is van BPA. Gefilterd kraanwater zorgt ervoor dat je 0 BPA binnenkrijgt.
Flessenwater en alle andere dranken uit een fles zijn slecht voor het milieu. Wil je graag je steentje bijdragen aan het milieu? Dan is het beter kraanwater te drinken. Liefst wel gefilterd met ZeroWater, want je lichaam kan zuiver water beter gebruiken om de cellen optimaal te hydrateren. Wil je toch het liefst flessenwater kopen? Ga dan voor een statiegeldfles in plaats van een wegwerpfles. Daarmee spaar je het milieu. Of hergebruik je flesje door het na te vullen met (gefilterd) kraanwater. Let er wel op dat je het flesje regelmatig schoonmaakt met warm water en een duppeltje afwasmiddel, liefst dagelijks. Daarmee vertraag je de bacteriegroei. Een waterflesje kan namelijk miljoenen bacteriën bevatten als je het niet regelmatig goed schoonmaakt.
Het Nederlandse kraanwater hoort tot één van de beste ter wereld. Toch komt ook daar nog een hoop vervuiling in voor. Denk hierbij aan opgeloste vaste stoffen zoals lood, chroom, magnesium, ijzer en calcium. Wel kun je jezelf een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Met flessenwater ben je zo’n 150 tot 500 keer duurder uit dan wanneer je water uit de kraan drinkt. Kraanwater is dus beter voor je portemonnee. Wel wil je dat jouw kraanwater zo zuiver mogelijk is en vrij van eventuele schadelijke stoffen voor je gezondheid. Dat doe je door het kraanwater te filteren met ZeroWater. Zo drink je kraanwater op z’n zuiverst!