ZeroWater onder de loep

Publicatiedatum 15/11/2020 Laatst bijgewerkt op 21/07/2023

Over smaak valt niet te twisten. Dat geldt ook voor water. De geur en smaak van ZeroWater gefilterd water is dan ook optimaal. En dat is mede te danken aan de techniek van het 5-trapsfilter. Om aan te tonen dat het 5-trapsfilter van ZeroWater écht alles uit het water filtert, deed Aqualab Zuid een onafhankelijke test.

Eigenaren van Aqualab Zuid zijn de drie zuidelijke drinkwater bedrijven in Nederland: Evides Waterbedrijf, Brabant Water en WML Limburgs drinkwater. Doel van de test was om aan te tonen hoeveel vaste opgeloste stoffen in het water aanwezig zijn. In de test is gebruik gemaakt van kraanwater, ZeroWater gefilterd water en gefilterd water door de marktleider op het gebied van waterfilters.

Filteren van lood

ZeroWater komt hierbij als best uit de test. ZeroWater is het enige filter dat lood, cadmium, PFAS en andere stoffen uit het water haalt. Het andere merk filtert bijvoorbeeld enigszins lood uit het water, maar ZeroWater zorgt ervoor dat er geen enkel spoortje lood meer in het water te vinden is. Dat maakt ZeroWater uniek! En belangrijk, want in het geval van lood kan het schadelijk zijn voor je gezondheid als je dit via het kraanwater naar binnen krijgt. Tijdens de test is er 15 microgram lood per liter in het kraanwater aangetroffen. Dit water is vervolgens gebruikt voor de waterfilter van ZeroWater, je raad het al, er bleef niets van het lood in het water over.

Filteren van IJzer

Ook is tijdens de test een hoge concentratie ijzer in het kraanwater gevonden, maar liefst 210 microgram per liter. ZeroWater bracht dit gehalte naar minder dan 10 microgram per liter. IJzer in het drinkwater zorgt ervoor dat het water een slechte smaak krijgt en geeft het een onaangename geur en kleur. Daarnaast kan het zorgen voor verstoppingen en roestvorming. Voor het menselijk lichaam is het geen probleem om een beperkte hoeveelheid ijzer binnen te krijgen, het maakt namelijk deel uit van belangrijke eiwitten en enzymen van ons lichaam. Een te hoge concentratie daarentegen is af te raden. IJzer komt ook voor in dierlijke en plantaardige producten en wordt zo door je lichaam opgenomen.

Filteren Zuurtegraad van het water

De ideale zuurtegraad voor drinkwater ligt tussen een pH-waarde van 6,5 en 8. Water hydrateert ons lichaam pas echt goed als de zuurtegraad boven de 6,5 uitkomt. Uit de onafhankelijke test van Aqualab Zuid bleek het kraanwater een zuurtegraad van 7,66pH te hebben. Na het filteren met ZeroWater had het water een zuurgraad van 7,75pH, een perfecte uitkomst dus. En dat terwijl bij het andere merk de zuurgraad van het water juist daalde naar 6,32pH. Een pH-waarde van 7 noemen we ook wel pH-neutraal. Dit water is niet zuur en niet basisch, echt zuiver water dus!

Hardheid van water

Uit de onafhankelijke test kwam ook naar voren dat ZeroWater de waterhardheid naar 0 heeft gebracht. Terwijl het kraanwater een hardheid had van 1,8 millimol per liter. De hardheid van het water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. In de test is ook te zien dat calcium en magnesium volledig door ZeroWater uit het water worden gefilterd, met zacht water als resultaat. Het voordeel van zacht water is dat de smaak lekkerder wordt, koffie en thee smaken lekkerder en het vermindert kalkaanslag op bijvoorbeeld sanitair en keukenapparatuur waar water mee wordt verwarmd.