Wordt arsenicum door ZeroWater gefilterd?

Publicatiedatum 20/06/2020 Laatst bijgewerkt op 16/11/2022

Op meerdere locaties in Nederland is in het diepere grondwater veel arsenicum aangetroffen die de advies drempelwaarden overschrijden. De lokaal hoge concentraties hebben zeer waarschijnlijk een natuurlijke oorzaak. Ze komen echter vooral voor in natuurlijke grondwatertypen die niet door de mens, maar via bemesting vanuit de landbouw, zijn beïnvloed.

Arsenicum, wat is het precies?

Arsenicum, ook vaak arseen genoemd, is een zwaar metaal met een grijze kleur. Het komt in de natuur vaak voor gebonden aan andere elementen, in planten en dierenweefsels en tevens in gesteenten, water en/of aarde. Er zijn 41 isotopen van arseen, maar slechts één is stabiel; de rest is radioactief. Arseen staat in het periodiek systeem met symbool As en atoomnummer 33 vermeld.

Arsenicum in drinkwater, hoe komt het daar terecht?

In het Drinkwaterbesluit is besloten dat de concentratie arsenicum in drinkwater maximaal 10 μg (microgram) per liter mag bedragen. Dit is echt een absoluut maximum: het streven is om helemaal geen arseen in drinkwater te hebben. De Europese Voedselveiligheid Autoriteit stelt helemaal geen toelaatbare inname vast; arseen is zó giftig, dat de inname As Low As Reasonable Achievable (ALARA) moet zijn. Doordat arseen in de natuur veel voorkomt, is het te vinden in de lucht, in de bodem en tevens in het water. Arsenicum komt vrijwel overal in de bodem voor. In sommige landen, zoals India en Bangladesh, is de concentratie arseen in het grondwater zo hoog dat er veel chronische arseenvergiftigingen voorkomen, met jaarlijks vele doden als gevolg.

Sporen van arseen kunnen ook gevonden worden in bepaalde voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld rijst en in (in Nederland vaak verboden) Chinese geneesmiddelen.

De gevolgen van arsenicum voor de gezondheid

Arsenicum is extreem giftig: het is niet voor niets de stof die in de geschiedenis voor gif moord het meest werd gebruikt. Onder andere Napoleon Bonaparte kwam om het leven door middel van een arseenvergiftiging.

Bij een acute arsenicumvergiftiging begint de patiënt na zo’n dertig minuten met braken en diarree. De bloeddruk daalt, het ijzergehalte in het bloed zakt, de patiënt wordt verward, slaperig en kan toevallen krijgen. Een paar uur na inname kan de patiënt tevens in een coma raken. De dood treedt vervolgens vaak snel op.

Inname van kleine hoeveelheden arsenicum over een langere periode zorgen voor symptomen die lijken op een maag-darmontsteking, zoals:

 • koorts;
 • vermagering;
 • zwakte;
 • misselijkheid;
 • diarree;
 • buikkramp.

Er zijn ook andere symptomen die kunnen wijzen op een chronische arsenicumvergiftiging, zoals bijvoorbeeld:

 • verharde plekken op de huid;
 • donkere plekken op de huid (hyperpigmentatie);
 • huidontstekingen;
 • haaruitval;
 • overmatig zweten;
 • overtollig speeksel;
 • bloed in de urine.

Vanwege de hoge toxiciteit van arseen is het erg belangrijk om geen water met hoge concentraties arseen te drinken; drink om die reden alleen zuiver water en zorg ervoor dat je kraanwater zuiver is. Filter je kraanwater met ZeroWater om ervan verzekerd te zijn dat het water zuiver is.

Kan ZeroWater arsenicum uit het kraanwater filteren?

Ja, ZeroWater filtert 93% arsenicum uit het kraanwater. Met het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem verwijdert ZeroWater meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.