In ons kraanwater komt asbest voor. Asbest komt vanuit de waterleiding in ons drinkwater terecht. Vooral bij relatief zuur water, lost kalk geleidelijk op uit de leidingwand, waarna asbestvezeltjes loslaten. Sinds 1993 mag asbest niet meer worden toegepast in waterleidingen.
Asbest is niet één stof, maar is een verzamelnaam voor mineralen in de natuur die tot de silicaten behoren. Ruw asbest is gesteente met daarin langwerpige bundels kristallen, de zogenaamde asbestvezels. Deze vezels kunnen zo klein uiteenvallen dat ze met het blote oog niet meer waar te nemen zijn. Asbest kan verdeeld worden in twee groepen, wit asbest en blauw asbest. Met welke soort je te maken hebt, kun je alleen zien aan de ruwe vorm van de stof. Na verwerking is dit met het oog niet meer te onderscheiden.
De grootste bron van asbest komt uit het asbestcement in waterleidingen. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er veel leidingen met asbestcement aangelegd. Alhoewel een deel ondertussen vervangen is, ligt er in Nederland nog zo’n 32.500 kilometer aan asbestleidingen. Dat is 26% van het totale waterleidingnetwerk. Deze leidingen bestaan uit zowel wit als blauw asbest. Water, met name wanneer het zuur is, haalt kleine asbestdeeltjes los uit deze leidingen en neemt deze mee door het waternetwerk.
Vanwege de brandwerende eigenschappen is asbest in het verleden veel gebruikt in onder andere de bouw. Het is te vinden in golfplaten, schoorstenen, vensterbanken, plafondplaten, afvoerbuizen en dergelijke. Bij boren, breken of zagen van deze materialen komen asbestvezels vrij. Daken waarin asbest verwerkt is, kunnen door beschadiging van onweer en sterke wind ook vezels vrijlaten. De vezels dwarrelen door de lucht en dalen uiteindelijk neer op de bodem of in wateren. Bij sloop of brand van gebouwen met veel asbest kunnen er ook veel deeltjes in de lucht terechtkomen.
Asbest is zeer giftig. Nog niet zo heel lang geleden werd het op grote schaal gebruikt, maar toen bewijs van het gevaar van asbest zich op begon te stapelen, werd het gebruik steeds meer aan banden gelegd. Sinds 1993 is de toepassing en verkoop van asbest verboden en mag het niet meer als bouwmateriaal gebruikt worden. Gebouwen van voor 1993 bevatten vaak nog wel asbest.
Asbest kan verschillende ziektes veroorzaken. Deze ziektes kunnen zich tientallen jaren na de blootstelling nog openbaren. Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n 1600 mensen aan de gevolgen van asbest.
Enkele asbestziektes zijn:
Ja, ZeroWater filtert 98% asbest uit het kraanwater. Met het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem verwijdert ZeroWater meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.