Wordt chloor door ZeroWater gefilterd?

Publicatiedatum 20/08/2020 Laatst bijgewerkt op 11/09/2023

Wereldwijd is het op veel plekken normaal dat het kraanwater naar chloor smaakt, denk bijvoorbeeld aan Frankrijk en Spanje. In Nederland wordt er door sommige drinkwaterbedrijven een zeer beperkte hoeveelheid chloor aan het drinkwater toegevoegd.

Chloor, wat is het precies?

Chloor is een scheikundig element dat behoort tot de groep van de halogenen. Het wordt in vrije vorm niet op aarde aangetroffen, maar wordt veelvuldig gevonden in verbinding met andere elementen, bijvoorbeeld als natriumchloride of kaliumchloride. Moleculair chloor (Cl2) is bij kamertemperatuur een erg giftig geel-groen gas dat veel zwaarder is dan lucht. Door de hoge reactiviteit komt deze vorm niet vrij in de atmosfeer voor. Chloor staat in het periodiek systeem met symbool Cl en atoomnummer 17.

Chloor in het drinkwater, hoe komt het daar terecht?

Op veel plekken in de wereld wordt chloor aan water toegevoegd voor de bacteriedodende en zuiverende eigenschappen. Als je op vakantie bent geweest in bijvoorbeeld Spanje of Italië, dan heb je dat vast meteen aan het kraanwater geproefd. Het kan een idee zijn om buitenlands kraanwater te filteren met een waterfilter. Ga je op vakantie, dan past een filter makkelijk in de koffer en zorgt het gedurende de vakantie voor lekkerder water en betere koffie en thee. In Nederland wordt meestal geen chloor aan gezuiverd water toegevoegd, al gebruiken een paar drinkwaterbedrijven wel kleine hoeveelheden chloordioxide.

Een bekende toepassing van chloor is keukenzout: natriumchloride. Het werkt hier als smaakmaker en smaakversterker bij de meeste voedingsmiddelen die wij consumeren. Zout werd vroeger, voordat er koelkasten en dergelijke waren, ook gebruikt als bewaarmiddel. Vlees werd ingewreven met zout om de bacteriën uit te drogen.

Chloor gebruikt men ook veelvuldig in de industrie. Producten als verf, kunststof, insecticiden, pesticiden en geneesmiddelen bevatten chloor. Bij de afvalverwerking kan daardoor chloor in het milieu terechtkomen. Chloor gebruikt men ook vaak als bleekmiddel en voegt ment toe aan zwembaden.

De gevolgen van chloor voor de gezondheid

Moleculair chloor, chloorgas, is zeer giftig. In de Eerste Wereldoorlog werd het ingezet als chemisch wapen en zorgde het voor longschade en verstikking. Gelukkig komen we moleculair chloor niet zomaar tegen.

Chloor in drinkwater heeft echter ook gezondheidsnadelen. Chloor reageert heel makkelijk met andere (organische) stoffen in water. Bij deze reacties ontstaan trihalomethanen. Deze stoffen zijn kankerverwekkend en kunnen zorgen voor celbeschadigingen.

Bovendien zitten er twee kanten aan de bacterie dodende eigenschappen van chloor. Chloor maakt geen onderscheid tussen pathogene en goede bacteriën. Ziekmakers in water kun je doden door chloor, maar ook goede bacteriën in ons lichaam raken erdoor aangetast.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid chloride is voor volwassenen maximaal 3,6 gram. Een hoog chloorgehalte in water is vaak aan de smaak te merken; het waterfilter van ZeroWater kan dan uitkomst bieden.

Kan ZeroWater chloor uit het kraanwater filteren?

Ja, ZeroWater filtert 99% chloor uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.