Chromium komt wereldwijd voor in de aardkorst. Bodems en gesteenten kunnen kleine hoeveelheden chromium bevatten. Vanuit daar komt het terecht in ons oppervlakte- en grondwater, welke gebruikt worden om drinkwater uit te winnen.
Chromium, ook vaak wel chroom genoemd, is een zilverkleurig scheikundig element. Het is een overgangsmetaal dat goed bestendig is tegen corrosie. De naam komt van het Griekse woord voor kleur, chroma. Het werd als eerst gevonden als loodchromaat en kreeg toen de naam Siberisch lood. In de natuur worden vooral chroom-6 en chroom-3 gevonden. Chromium staat in het periodiek systeem met symbool Cr en atoomnummer 24.
In het Drinkwaterbesluit is besloten dat de concentratie chroom in drinkwater maximaal 50 μg (microgram) per liter mag bedragen. Chroom wordt in de industrie veel gebruikt als kleurstof en pigment, bijvoorbeeld als gele kleurstof in verf of bij het groen maken van glas. Chroom is ook een bestanddeel van roestvrij staal en chroomzouten worden gebruikt bij het looien van leer. Afval en uitstoot van de industrie kan het milieu vervuilen en verontreinigen en chroom kan zo in ons drinkwater terechtkomen. Chroom in de lucht kan ook neerslaan in het grondwater. Bij de productie van leer en textiel komt vooral chroom-3 vrij. Vervuiling met chroom-6 komt met name door chroomtoepassingen in de chemische- en verfindustrie.
In 2008 ontstond er grote ophef over de hoogovens bij IJmuiden. Door de hoge uitstoot van chroom werden bij scholieren in IJmuiden zelf en omliggende plaatsen zoals Wijk aan Zee en Beverwijk tot wel 14 keer zo hoge concentraties chromium in het lichaam aangetroffen als bij kinderen uit andere gebieden. In het Duitse Ruhrgebied is ook veel chromiumvervuiling. In deze gebieden komen kankers als longkanker en huidkanker vaker voor.
Chroom-3 speelt een essentiële rol bij de koolhydraatstofwisseling en bij de werking van insuline in het lichaam. Een tijdje dacht men dat chroom onderdeel zou gaan zijn van een groter molecuul, de Glucose Tolerantie Factor (GTF), maar dat is inmiddels ontkracht. Hoe het precies werkt, is voor nu onduidelijk.
Chroom-6 is toxisch en kan kankerverwekkend zijn door het oxideren van DNA. Chroom zorgt voor irritaties van huid en ogen en kan door de huid heen opgenomen worden. Inname van grote hoeveelheden chroom leidt tot chroomvergiftiging. Symptomen hiervan zijn onder andere:
Naast dat je chroom via kraanwater binnenkrijgt, vind je het ook in volkoren voedingsmiddelen, aardappelen, lever en in groentes als broccoli en bonen. Wil je je chroominname uit kraanwater beperken? Gebruik dan ZeroWater om het water te filteren. Neem je voedingssupplementen? Kijk dan ook eens naar de hoeveelheid chroom die daarin zit.
Ja, ZeroWater filtert 99% chromium uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.