Wordt Cyanide door ZeroWater gefilterd?

Publicatiedatum 21/11/2020 Laatst bijgewerkt op 19/10/2022

Ja, ZeroWater filtert 99% cyanide uit het kraanwater. Ons Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem filtert meer onzuiverheden dan de elders verkrijgbare standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn derhalve gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.

Cyanide wat is dat nu eigenlijk?

Een cyanide is een chemische verbinding die het CN-ion bevat. Deze molecuulgroep, ook wel de cyanogroep genoemd, bestaat uit een koolstofatoom dat met een driedubbele binding aan een stikstofatoom vastzit. Cyaniden worden geproduceerd door bepaalde bacteriën, schimmels en algen. Ook bevatten bepaalde pitten en zaden, zoals die van abrikozen, appels en perziken, aanzienlijke hoeveelheden cyaniden.

Hoe cyanide in drinkwater terecht komt

In het Drinkwaterbesluit is besloten dat de concentratie cyanide in drinkwater maximaal 50 μg (microgram) per liter mag bedragen. In principe hoort er helemaal geen cyanide in het drinkwater voor te komen. Toch gebeurt het soms dat lage concentraties cyaniden ons kraanwater bereiken. Dit gebeurt vooral door industriële vervuiling en slechte afvalverwerking.

Cyaniden worden in fabrieken gebruikt bij het maken van nylon en bepaalde synthetische vezels en hars. Ook kan cyanide vrijkomen bij het verbranden van plastic. Veel ongediertebestrijdingsmiddelen, zoals rattengif, bevatten cyaniden. Bij overmatig of onvoorzichtig gebruik kan dit vervolgens ons drinkwater besmetten.

De gevolgen van cyanide voor de gezondheid

Een (te) hoge dosis cyanide kan bovendien zorgen voor ademhalingsproblemen of zelfs een hartstilstand. Het op lange termijn binnenkrijgen van kleine hoeveelheden cyaniden kan leiden tot:

  • schildklierproblemen;
  • schade aan het zenuwstelsel;
  • gewichtsverlies;
  • neurologische problemen.

Cyanide is acuut giftig, gelukkig komt cyanide vergiftiging in Nederland slechts zelden voor. Voor wie extra voorzichtig wil zijn, in de eerste plaats zwangere vrouwen en zieke mensen als ook in de tweede plaats voor baby’s kan een ZeroWater waterfilter het risico op cyanide-inname nog verder verlagen.