Wordt fluoride door ZeroWater gefilterd?

Publicatiedatum 21/11/2020 Laatst bijgewerkt op 20/10/2022

Fluoride wat is dat nu precies?

Fluoride is een negatief geladen ion, oftewel anion, van het element fluor. Elementair fluor behoort tot de groep der halogenen en reageert gemakkelijk met andere stoffen. Om die reden komt het niet vrij in de natuur voor, maar vrijwel alleen in samengestelde stoffen. In natuurlijke vorm is fluoride te vinden in water, eieren, rood vlees en sommige fruitsoorten. Fluor staat in het periodiek systeem met symbool F en atoomnummer 9.

Fluoride in je drinkwater, hoe komt het daar terecht?

In het Drinkwaterbesluit is besloten dat de concentratie fluoride in drinkwater maximaal 1,0 mg (milligram) per liter mag bedragen. Om zijn tandversterkende eigenschappen, werd fluoride vroeger toegevoegd aan het Nederlandse kraanwater. Daar deze toevoeging in verband werd gebracht met gezondheidsklachten als migraine, maag- en darmklachten en depressies is dat sinds 1976 verboden. In sommige Europese landen kan dit echter anders zijn.

Chemische fluoride kan in ons water belanden, bijvoorbeeld via tandpasta. De tandpasta komt via het afvoerputje en de rioolwaterzuiveringsinstallatie terecht in het oppervlaktewater. Drinkwaterbedrijven gebruiken dit water weer om kraanwater te maken.

De gevolgen van fluoride voor de gezondheid

Een bepaalde hoeveelheid fluoride is goed voor het harder maken van de tanden en het tandglazuur. Daarom is enige mate van fluoride in water gezond. Echter zoals met zoveel dingen overal waar ‘te’ voor staat is niet goed voor je. Een teveel aan fluoride kan bijvoorbeeld leiden tot vlekken en strepen op de tanden.

Teveel fluoride kunnen je nieren, botten, spieren en zenuwen aantasten. Het is daarom belangrijk om niet teveel fluoride binnen te krijgen. Met name bij kinderen kun je het beste zoveel mogelijk de inname van fluoride vermijden, zij kunnen immers het risico lopen op fluorosis wanneer hun tanden blootgesteld worden aan te veel fluoride. Slik tandpasta daarom liever niet door en gebruik voor kinderen een speciale kindertandpasta met een verminderd fluoride gehalte.

Maak je je zorgen over het fluoride gehalte in je water? Defluoreer dan het water door de ZeroWater waterfilter te gebruiken.

Kan ZeroWater fluoride uit het kraanwater filteren?

Ja, ZeroWater filtert 91% fluoride uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.