Wordt koper door ZeroWater gefilterd?

Publicatiedatum 03/04/2020 Laatst bijgewerkt op 20/10/2022

Tegenwoordig zijn onze waterleidingen van koper gemaakt, welke kleine koperdeeltjes afgeven aan ons drinkwater. Het is belangrijk om je kraanwater altijd eerst even te laten doorstromen alvorens je het gaat drinken. Hoe langer er contact is tussen het water en je waterleiding, des te hoger de concentraties metaalionen die in het water worden gemeten. Koper in het drinkwater verhoogt de hoeveelheid vrije koper in je lichaam. Dit speelt een rol bij de kans op Alzheimer en andere neurologische ziekten.

Koper, wat is het precies?

Koper is een roodkleurig metaal dat erg buigzaam is en dat warmte en elektriciteit zeer goed geleidt. Het wordt veelvuldig gebruikt in pure vorm of in legeringen voor bijvoorbeeld bedrading, leidingen, muntgeld en elektrische circuits. Naast dat koper veel aangetroffen wordt in mineralen in de aardkorst, wordt er ook in sommige delen van de wereld veel kopererts aangetroffen. Koper staat in het periodiek systeem met symbool Cu en atoomnummer 29.

Koper in je drinkwater, hoe komt het daar terecht?

Besloten in het Drinkwaterbesluit is, dat de concentratie koper in drinkwater maximaal 2,0 mg (milligram) per liter mag bedragen. Er zijn slechts minieme natuurlijke concentraties koper te vinden in grond- en oppervlaktewater. Het komt vooral in ons drinkwater terecht door koperen leidingen en binneninstallaties. Het wordt daar onder andere gebruikt voor de antibacteriële eigenschappen.

Soms is koper in drinkwater te herkennen aan een metaalachtige smaak. Heeft jouw drinkwater een metaalachtige smaak? Filter dan het kraanwater met ZeroWater. Dit zal de smaak verbeteren.

De gevolgen van koper voor de gezondheid

Alhoewel koper als giftig word beschouwd, hebben mensen een bepaalde hoeveelheid koper nodig in hun lichaam. De geschatte dagelijkse koperbehoefte ligt tussen de 0,6 en 1,6 milligram per dag. De werkelijke inname valt voor de meeste mensen echter tussen de 0,5 en 3,3 milligram per dag. De grootste bronnen van koperinname zijn voedsel en water. Je neemt per dag tot wel 1 milligram in puur aan kraanwater. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koper zijn onder andere orgaanvlees, maar ook diverse peulvruchten en zaden (zoals oa paranoten, pistache, walnoten, cashewnoten, zonnebloempitten, linzen). Daarnaast bevat fruit, groente en cacaoproducten koper.

Een teveel aan koper kan leiden tot irritaties van aan je de spijsverteringsorgaan. De darm- en slijmvliezen kunnen geïrriteerd raken, dit zorgt voor misselijkheid, braken en diarree. De koperstofwisseling in de lever is minder goed ontwikkeld bij kinderen dan bij volwassenen. Hierdoor kan de koperconcentratie bij kinderen soms hoog oplopen. Personen met de ziekte van Wilson kunnen koper niet goed verwerken, daardoor is het voor hen heel belangrijk om koperinname te beperken. Een te hoge inname aan koper verhoogt de kans op Alzheimer en andere neurologische ziekten.

Kan ZeroWater koper uit het kraanwater filteren?

Jazeker, ZeroWater filtert 99,9% koper uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.