Wordt mangaan door ZeroWater gefilterd?

Publicatiedatum 19/07/2020 Laatst bijgewerkt op 20/10/2022

In het grondwater komt van nature mangaan voor. Daarnaast vind je het terug in vlees, vis, eieren, zuivel, groenten, granen, noten en thee. Mangaan geeft het water een metaalachtige smaak. Een teveel aan mangaan kan leiden tot ernstige stoornissen van het centraal zenuwstelsel. Ook is uit Canadees onderzoek gebleken dat een hogere concentratie van mangaan een negatieve invloed heeft op het IQ van kinderen.

Mangaan, wat is het precies?

Mangaan is een grijskleurig overgangsmetaal dat in ertsen in de aardkorst voorkomt. Het is op ijzer na het meest voorkomende metaal in de aardkorst. Er zijn ook enorme hoeveelheden mangaan te vinden op de bodem van oceanen en op de bodem van sommige meren. Van mangaan zijn één stabiel isotoop en 18 radioactieve isotopen bekend. In water opgelost is mangaan Mn+2. In het periodiek systeem staat Mangaan met symbool Mn en atoomnummer 25 vermeld.

Mangaan in drinkwater, hoe komt het daar terecht?

Mangaan komt heel erg veel voor in de natuur en zit daardoor eigenlijk altijd wel in grondwater. Het wordt gevonden in zowel organische als anorganische verbindingen. Mangaan kan gevonden worden in bepaalde voedingsmiddelen  zoals spinazie, soja en eieren. Naast dat het van nature voorkomt in het milieu, wordt het ook gebruikt in de industrie.

Anorganisch mangaan wordt bijvoorbeeld toegevoegd aan staal om het buigbaarder te maken, te verstevigen en het staal meer bestendig tegen corrosie te maken. Anorganisch mangaan zit ook in batterijen, magneten en keramiek. Organisch mangaan is te vinden in veevoer, pesticiden, kunstmest en fungiciden. Uitstoot en afval van industrieën die mangaan gebruiken, kan zorgen voor meer mangaan in het grondwater.

Soms kun je aan je water merken dat er veel mangaan in zit. Het water komt dan wat bruinig uit de kraan of je proeft een metaalachtige smaak. Water met veel mangaan kan ook zorgen voor bruine vlekken op je wasgoed. Voor veel mensen is puur het smaakverschil tussen water met en zonder mangaan het waard om het water te filteren. Drink je al lange tijd water met mangaan? Dan kan gewenning voor de smaak optreden. Je proeft de metaalachtige smaak niet meer. Pas als je zuiver water drinkt, merk je het verschil.

De gevolgen van mangaan voor de gezondheid

Mensen hebben een lage hoeveelheid mangaan nodig voor onder andere de vorming van botweefsel en voor bij de stofwisseling van koolhydraten, cholesterol en aminozuren. Het wordt vooral opgeslagen in de lever, nieren en spieren.

Bij een teveel aan mangaan wordt het juist toxisch kan mangaanvergiftiging optreden. Symptomen hiervan zijn onder andere:

  • hallucinaties;
  • schade aan het zenuwstelsel;
  • vergeetachtigheid;
  • verschijnselen van Parkinson.

Onder lassers is chronische mangaanvergiftiging een erkende beroepsziekte: bij lassen kan mangaanstof vrijkomen die door de lassers ingeademd wordt. Te hoge concentraties mangaan in het lichaam zijn bovendien gelinkt aan een verlaging van IQ en een verhoogd risico op diabetes. Vooral kinderen zijn hier gevoelig voor. Het is dus aangeraden dat jonge kinderen en zwangere vrouwen water drinken dat niet te hoog is in mangaan.

Kan ZeroWater mangaan uit het kraanwater filteren?

Ja, ZeroWater filtert 99% mangaan uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.