Wordt selenium door ZeroWater gefilterd?

Publicatiedatum 01/11/2020 Laatst bijgewerkt op 08/11/2022

Selenium wordt teruggevonden in grond- en oppervlakte water. Dit water wordt gebruikt voor ons drinkwater. Gemiddeld zit er veel minder dan 10 microgram per liter selenium in ons drinkwater. In ons lichaam is de concentratie selenium ongeveer 0,05 ppm. 

Selenium, wat is het precies?

Selenium, ook vaak seleen genoemd, is een niet-metaal met een grijze kleur. Wanneer selenium wordt omgezet naar poeder, heeft het een rode of zwarte kleur. Selenium komt voor in de aardkost, vaak in combinatie met zwavelhoudende mineralen. Bijzonder is dat het licht kan omzetten in elektriciteit, en dat de geleidbaarheid van seleen afhankelijk is van de hoeveelheid licht. Selenium staat in het periodiek systeem met symbool Se en atoomnummer 34.

Selenium in drinkwater, hoe komt het daar terecht?

Het wettelijk maximumgehalte aan seleen in drinkwater is maximaal 10 μg (microgram) per liter mag bedragen. Kleine concentraties seleen kunnen in drinkwater terecht komen vanuit zuivere seleenmineralen in de natuur, al zijn deze vrij zeldzaam. Selenium komt vrij bij de winning van lood, zilver en koper. Het wordt ook gebruikt in de glasindustrie om glas te ontkleuren. Vervuiling kan ertoe leiden dat seleen in het grondwater terecht komt.

Selenium is een bestandsdeel dat wordt toegevoegd aan shampoos en huidproducten. Met name anti-roosshampoos en eczeemcrèmes bevatten aanzienlijke hoeveelheden seleensulfide. Via het afvoerputje komt dit in ons riool terecht. Vanuit daar wordt het opgenomen in het oppervlaktewater. Waterzuiveringsinstallaties gebruiken dit grondwater om drinkwater te produceren. 

Naast drinkwater krijg je ook selenium binnen via je voeding. Enkele voedingsmiddelen die veel selenium bevatten zijn:

 • paranoten;
 • oesters;
 • bonen;
 • lever;
 • eieren;
 • zonnebloempitten.

De gevolgen van selenium op de gezondheid

Selenium is een spoorelement dat werkt als antioxidant. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid seleen voor volwassenen ligt tussen de 60 en 70 μg (microgram).  Een gebrek aan selenium kan leiden tot cardiomyopathie, een aandoening van de hartspier. Andere symptomen van een seleentekort zijn spierpijn en spierzwakte. Verder beschermt seleen rode bloedlichaampjes tegen beschadiging, en zorgt het bovendien voor een goede werking van de schildklier en neutraliseert het zware metalen.

Naast dat selenium een goede invloed heeft op onze gezondheid, kan het in grote hoeveelheden ook schadelijk zijn. Dit gebeurt bij een inname van meer dan 450 μg (microgram) per dag. De kans dat je via eten en water te veel selenium binnenkrijgt, is bovendien erg klein. Bij het gebruik van voedingssupplementen bestaat echter wel het risico op seleenvergiftiging. Een te grote selenium inname is onder andere te herkennen aan:

 • beschadigingen van de huid;
 • uitval en brosheid van haar en nagels;
 • sterke zweetgeur;
 • sterk ruikende adem, denk bijvoorbeeld aan een knoflookgeur;
 • aandoeningen van het zenuwstelsel.

Kan ZeroWater selenium uit het kraanwater filteren?

Ja, ZeroWater filtert 98% selenium uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.