Thallium komt van nature in kleine hoeveelheden in het milieu voor. Door mensen wordt thallium niet uitgebreid toegepast, het werd vroeger vooral gebruikt als rattengif en nu nog soms als onderdeel in de elektrotechnische en chemische industrie. Thallium is deels in water oplosbaar. Daardoor kan het, wanneer de bodem grote hoeveelheden thallium bevat, zich via het grondwater verspreiden. Ook kan thallium zich verspreiden via de adsorptie van slib. Zo komt thallium in ons drinkwater terecht.
Thallium is een scheikundig element uit de groep hoofdgroepmetalen. Het metaal wordt gerekend tot de zware metalen. Het is een erg zacht en buigzaam metaal. Het heeft van nature een metallic glans, maar bij contact met zuurstof wordt het een blauwgrijs materiaal. Het komt veel voor in de aardkorst en wordt vaak samen aangetroffen met kalium. Er zijn ook veel sporen van thallium te vinden in erts van koper, lood en zink. Er zijn twee stabiele isotopen bekend van thallium en 25 radioactieve isotopen. In het periodiek systeem staat Thallium met symbool Tl en atoomnummer 81 vermeld.
Thallium komt van nature voor in de aardkorst en is oplosbaar in water. Bij grote gehaltes aan thallium in de bodem kan dit dus in het grondwater terechtkomen. Thallium kan zich redelijk goed door de bodem verplaatsen en kan zich ook verspreiden via modderige grond.
Vanwege de extreem hoge toxiciteit wordt thallium niet vaak door mensen toegepast. Vroeger vond je het nog wel eens in pesticiden of rattengif, maar dat is nu verboden. Een paar toepassingen van thallium vandaag de dag zijn in fotocellen, in infrarode optische apparatuur, bij de productie van glas en voor supergeleiders bij hoge temperaturen. Het is zeer belangrijk dat fabrieken die met thallium werken, dit op een veilige en voorzichtige manier verwerken om vervuiling van het milieu te voorkomen.
Thallium is extreem giftig voor mensen, dieren en planten. Het menselijk lichaam absorbeert erg goed via de huid, ademhalingsorganen en het spijsverteringskanaal. Er is dus geen goede biologische barrière die kan beschermen tegen thalliuminname.
Vanwege de extreme giftigheid is thallium veelvuldig gebruikt als gif. Onder andere Saddam Hussein heeft veel dissidenten met thallium vergiftigd. Doordat het even duurt voordat het inwerkt, waren sommige dissidenten zelfs al het land uit en dachten ze veilig te zijn.
Bij het binnenkrijgen van thallium treedt thalliumvergiftiging op. Symptomen van thalliumvergiftiging zijn onder andere:
Bij inname van een grote dosis thallium zal de dood snel optreden. Kleine hoeveelheden thallium kunnen zich in het lichaam accumuleren. Bij ongeboren kinderen kan thallium zorgen voor aangeboren afwijkingen. Voor zwangere vrouwen is dus extra voorzichtigheid geboden.
Ja, ZeroWater filtert 98% thallium uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.