Wordt zink door ZeroWater gefilterd?

Publicatiedatum 29/07/2020 Laatst bijgewerkt op 08/11/2022

Zink komt in zeer lage concentraties voor in ons drinkwater. Het is in vergelijking met andere metalen niet erg giftig. Wel kan het de smaak en kleur van het water beïnvloeden. Daarnaast kan er bij het koken met water met een hoog zinkgehalte een filmlaagje op het water ontstaan.

Zink, wat is het precies?

Zink is een scheikundig element dat behoort tot de overgangsmetalen. Het heeft een blauw-witte kleur en kan in veel ertsen in de aardbodem van nature gevonden worden. Het is een goede geleider en heeft relatief in vergelijking tot andere metalen een laag kookpunt. Zink in ons water heeft het oxidatiegetal +2 oftewel Zn+2. In het periodiek systeem staat zink vermeld met symbool Zn en atoomnummer 30.

Zink in drinkwater,hoe komt het daar terecht?

In de natuur komen veel zink en zinkhoudende mineralen voor. Door middel van erosie kunnen zinkverbindingen in het grondwater terechtkomen.

Zink wordt ook veel toegepast in verschillende industrieën. Het is tevens een onderdeel van onder andere batterijen, muntmetaal, verf en messing. Via afvalwater uit dergelijke industrieën kan zink in het milieu komen. Ook is zink een gangbaar materiaal van regenpijpen, dakbedekking en dakgoten. Vooral water dat veel koolzuur bevat, kan zink uit de leidingen meenemen in het drinkwater.

Zink is ook een ingrediënt van kunstmest, insecticiden en fungiciden. Via regen, besproeiing en lekkage kunnen deze zinkbevattende verbindingen in het water terechtkomen.

Water met een hoge concentratie zink kan er wat troebel uitzien en een onaangename, metaalachtige smaak hebben.

De gevolgen van zink voor de gezondheid

Zink is een spoorelement dat in kleine hoeveelheden nodig is in het menselijk lichaam. Het heeft onder andere een functie bij de opbouw van eiwitten, alsook voor de werking van het immuunsysteem en bovendien voor de groei en ontwikkeling van weefsel.

Bij een tekort aan zink kunnen de volgende symptomen optreden:

 • verminderde werking van het immuunsysteem;
 • verminderde reuk- en smaak;
 • achterblijvende groei en ontwikkeling van geslachtskenmerken;
 • huidafwijkingen;
 • botafwijkingen.

Zink hoort bij dezelfde groep elementen als kwik en cadmium, twee elementen die beiden heel giftig zijn. Ook kan zink giftig zijn als je er teveel van inneemt. Symptomen die duiden op een te hoge zinkinname zijn onder andere:

 • kopertekort;
 • schade aan zenuwreceptoren;
 • misselijkheid;
 • braken;
 • diarree;
 • aantasting van de slijmvliezen.

Het is dus aangeraden om je zinkinname in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat deze binnen de marges valt. Voor volwassenen komt dit neer op een zinkinname van 9 tot 25 milligram per dag. Drink je het liefst zuiver water zonder zink? Filter dan je kraanwater met ZeroWater.

Kan ZeroWater zink uit het kraanwater filteren?

Ja, ZeroWater filtert 99,9% zink uit het kraanwater. Met het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem verwijdert ZeroWater meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die bovendien zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.