De TDS waarde van theewater is belangrijk! Maar waarom?

Publicatiedatum 28/03/2019 Laatst bijgewerkt op 20/10/2022

Het drinkwater in de Verenigde Staten is al een lange tijd niet drinkbaar dus de behoefte aan goede waterfilters zorgde ervoor dat ZeroWater op de markt gebracht werd. Het doel van een goed filter is om het water zo puur en zuiver mogelijk te maken, maar waar komt de naam ‘Zero’ in ZeroWater eigenlijk vandaan?

In ongefilterd water zitten veel onopgeloste stoffen, deze bestaan uit organische en anorganische deeltjes. Organische stof is de verzamelnaam voor al het materiaal dat zich in de bodem bevindt, dat afkomstig is van planten, dieren en micro-organismen. Anorganische stoffen zijn kleine moleculen en bevatten geen energie en dus geen leven. Je kunt hierbij denken aan steen en zand. Hoe meer onopgeloste stoffen er in water zitten, hoe viezer en minder drinkbaar het water is. Het totale aantal onopgeloste stoffen noemen we ook wel TDS (total dissolved solids). Een TDS-meter meet hoeveel deeltjes per miljoen (ppm) onopgelost zijn.

De gemiddelde TDS-waarde van het drinkwater in Nederland ligt tussen de 100 en 250 en dat is in principe niet schadelijk voor de gezondheid. Spa Blauw heeft een TDS waarde van 30. Gefilterd water dat gefilterd is met een ZeroWater 5-traps filter heeft een TDS van 000! Hier zitten geen onopgeloste stoffen meer in en is dus heel schoon en zuiver water.

Richard Schukkink is een specialist op het gebied van thee en TDS-metingen. Hij is de CEO van de International Coffee & Tea Academy in Zeewolde. Hij heeft een test gedaan met kraanwater, ZeroWater en water dat is gefilterd is door een reverse osmose apparaat. In de onderstaande video legt hij goed uit waarom de TDS waarde zo laag mogelijk moet zijn voor het zetten van een goede kop thee.