Een TDS-meting wat is dat precies en hoe gaat het in zijn werk?

Publicatiedatum 15/11/2020 Laatst bijgewerkt op 20/10/2022

TDS staat voor Total Dissolved Solids, oftewel het aantal opgeloste vaste stoffen in het drinkwater. Hoeveel opgeloste stoffen in het water aanwezig zijn, kun je met een TDS-meter eenvoudig meten. Op die manier weet je snel hoe zuiver jouw drinkwater is, en zo kun je gemakkelijk testen wanneer de ZeroWater filter vervangen dient te worden. 

Om het TDS-gehalte van het drinkwater te meten, heb je een TDS-meter nodig. Deze TDS-meter werkt op batterijen. Je kunt het vergelijken met een temperatuurmeter die je in het water houdt. Op de meter wordt een cijfer aangegeven welke de TDS-waarde in het water aangeeft. Oftewel, hoeveel opgeloste vaste stoffen in het drinkwater aanwezig zijn.

Redenen om het TDS-gehalte te meten

Voor je gezondheid is het belangrijk om het TDS-gehalte in het water te meten. Des te meer opgeloste vaste stoffen in het water zitten, dus een hoge TDS-waarde, hoe groter de kans is dat er namelijk schadelijke stoffen tussen zitten. Schadelijke stoffen zijn bovendien voor niemand goed en verhoogt het risico op gezondheidsproblemen. Andersom geldt, hoe lager de TDS-waarde, des te zuiverder jouw drinkwater is. Zuiver water kan je lichaam helpen de cellen optimaal te hydrateren. Per persoon heb je zo’n 2 liter zuiver water per dag nodig om je lichaam voldoende te hydrateren.

Wat meet de TDS-meter?

Een TDS-meter meet het aantal opgeloste vaste stoffen in het drinkwater in parts per million (ppm). De meter berekent het TDS-gehalte in het water. Hoe hoger de waarde uitvalt, des te meer vervuiling in het water aanwezig is. Een waarde van bijvoorbeeld 60 ppm betekent dat er van één miljoen deeltjes 60 opgeloste ionen zijn en de rest (999.940) watermoleculen zijn. De meter geeft bij ZeroWater-gefilterd water ‘000’ aan, omdat het TDS-gehalte door het filteren 0 is geworden. ZeroWater is het enige waterfilter dat alle opgeloste vaste stoffen uit het drinkwater filtert. Dat is pas echt zuiver water!

Wat is je TDS-gehalt en wat betekent dat dan?

Bij het meten van het water kan de TDS-waarde laag of hoog zijn. Het is belangrijk voor de beoordeling om te weten wat laag en hoog is. Bij een hoge TDS-waarde is er een grote hoeveelheid opgeloste vaste stoffen in het drinkwater gevonden. Als gevolg van deze hoge waarde kan dat invloed hebben op de smaak en geur van het water. Een laag TDS-gehalte betekent dat er minder opgeloste vaste stoffen in het water zitten en dat het water vooral bestaat uit watermoleculen. Met als resultaat goed smakend water. Een waarde tussen de 51 en 200 is een gemiddelde waarde die vaak in de TDS-meting naar voren komt. Bij waardes die uitkomen boven 300 spreken we van een zeer hoog TDS-gehalte.

Belangrijk! Doe regelmatig een TDS-meting

Ook als je de ZeroWater filter gebruikt, is het belangrijk regelmatig een TDS-meting uit te voeren in het gefilterde water. Zeker wanneer je drinkwater uit de kraan een TDS-gehalte boven 300 heeft. Dan moet de filter namelijk vaker vervangen worden. Door regelmatig de TDS-meting uit te voeren op je gefilterde water, weet je wanneer het tijd is voor een nieuwe filter. Als de meting ‘006’ of hoger is, dan dien je de filter te vervangen.