De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Beide mineralen komen van nature voor in het grondwater. Hoe meer van deze mineralen in het water terug te vinden zijn, des te harder het water. Vice versa, minder mineralen in het water zorgen voor zacht water.
Calcium en magnesium komen vooral voor in steensoorten zoals bijvoorbeeld kalk en krijt. Per woonplaats verschilt de hardheid van water. Dit komt omdat de grond en dus ook waar het water gewonnen wordt, overal anders is, daardoor kan het water harder of zachter zijn.
Hard water kan kalkaanslag veroorzaken. Bij het verwarmen van hard water, ontstaat ‘ketelsteen’ in het apparaat waarmee je het water verwarmt. Dat is de kalk die je vaak ook terugziet in je koffiezetapparaat of waterkoker. Deze kalkafzetting zorgt ervoor dat er meer energie nodig is om het water op te warmen en zorgt ervoor dat de levensduur van het apparaat korter kan worden. Dit laatste is slecht voor het milieu en slecht voor je portemonnee. Bij zacht water gaat het om water dat geen kalk (meer) bevat. Hiermee voorkom je dus ook kalkaanslag op je apparaten en je sanitair.
Zacht water heeft een aantal voordelen, zoals onder andere:
We hebben je laten weten dat in Nederland standaard hard water voorkomt. Bij het ene huishouden kan het water harder zijn dan bij het andere, dit is afhankelijk van waar het water gewonnen wordt. Als je graag zacht water wilt drinken en gebruiken, kun je het water zuiveren met ZeroWater. ZeroWater is het enige filtersysteem dat de TDS-waarde op 0 krijgt. TDS staat voor Total Dissolved Solids, oftewel het totaal aantal opgeloste stoffen. Dit betekent dat ZeroWater onder andere calcium, magnesium, ijzer, sodium, chloride en sulfiden uit het water filtert. Het resultaat is zacht water. Het is dus heel simpel om van hard water zacht water te maken. Zo gaan je apparaten langer mee en je hoeft bij het schoonmaken geen kalkaanslag meer te verwijderen.