Kwaliteit van het water is belangrijk voor smaak van thee

Publicatiedatum 14/12/2018 Laatst bijgewerkt op 20/10/2022

Smaak wordt bepaald door de zuiverheid van het water

Alle theesommeliers zijn het er allemaal over eens: “Zuiver water zorgt voor de beste smaak. Door het filteren van het kraanwater worden zowel kalk en andere mineralen en zouten aan het water onttrokken. Hierdoor komt de smaakstructuur van thee meer in balans en beter tot zijn recht en wordt het water overduidelijk zachter. Hoe puurder het water, hoe lekkerder de thee”, volgens de theesommeliers Erkens en Muylle.

Gezond alternatief

Thee is opgenomen in de voedingswijzer, ook wel genoemd ‘de schijf van 5’. “Het is een gezond alternatief voor bijvoorbeeld frisdrank, waar enorm veel suiker in zit. Een kop thee bestaat voor 99% uit water. De zuurgraad (pH waarde) en de zuiverheid van water, bepalen voor een groot gedeelte de smaak.” De zuiverheid van water wordt beoordeeld op basis van TDS-waarde. Een waterfilter bepaalt de zuiverheid van het water. ZeroWater zuivert als enige het water tot 0 TDS. TDS is de Engelse afkorting voor Total Dissolved Solids, dat wil zeggen een som van alle vaste stoffen opgelost in water. TDS wordt gemeten in ppm = delen per miljoen. Opgeloste vaste stoffen zijn vaste stoffen die volledig in water kunnen oplossen. Denk aan mineralen, zouten en metalen. Drinkwater heeft in Nederland vaak waarden van 200 tot wel 400 ppm.

City Resort Hotels gebruiken als eerste gefilterd water voor nieuwe theeproducten
De hotelketen biedt sinds kort een geheel nieuw assortiment theeproducten aan zoals de ‘Chai tea latte’ en frisse theecocktails. Hierbij wordt o.a. gewerkt met gefilterd water. “Het onderscheidend vermogen zit niet alleen meer in prijs, kwaliteit en service. Thee is een lifestyle product. Smaak maakt onderdeel uit van de beleving die wij onze gasten willen bieden”, aldus Marc Smeets van City Resort Hotels.

Bekijk deze video, waarbij twee theesommeliers de test doen:


Thee sommeliers Jozefien Muylle (NL Kampioen Theesommelier 2017) en Mariëlla Erkens (NL Kampioen Theesommelier 2013) weten alles van thee en de ultieme smaakbeleving. Meer informatie tref je op hun websites aan:

beyourtea.be
(Jozefien)

theesommelier.me
(Mariëlla)