Test je water bij de 5 meest bekende onafhankelijke waterlaboratoria

Publicatiedatum 15/11/2020 Laatst bijgewerkt op 20/10/2022

Bij het drinken van water wil je je lichaam voorzien van de beste kwaliteit water. Kraanwater in Nederland voldoet aan de veiligheidsnorm, maar is niet altijd even goed van kwaliteit. Je kunt het water laten controleren op smaak, geur, zuurgraad, zuurstof en allerlei (soms ziekteverwekkende) stoffen door een onafhankelijk waterlaboratorium. Waar je het water het best kunt laten testen? Dit zijn de 5 meest bekende onafhankelijke waterlaboratoria in Nederland.

Bij onderstaande 5 laboratoria is zowel de bemonstering als de analyse geaccrediteerd.

Aqualab Zuid

Een waterlaboratorium middenin het hart van de Brabantse Biesbosch, Aqualab Zuid voert met gebruik van een breed scala aan technieken wateronderzoek uit. Zij nemen zelf het watermonster af en doen de wateranalyse in het laboratorium of op locatie. Vervolgens ontvang je een uitgebreid advies en rapportage. Met deskundigheid en betrouwbaarheid staan zij voor het belang van helder, lekker en gezond water. De drie zuidelijke drinkwaterbedrijven in Nederland, namelijk Evides Waterbedrijf, Brabant Water en WML Limburgs drinkwater zijn eigenaar van Aqualab Zuid. Het onderzoek dat zij uitvoeren aan water is geheel onafhankelijk. Eerder deden zij een onafhankelijk vergelijkingsonderzoek tussen kraanwater, ZeroWater gefilterd water en water gefilterd door de marktleider in Nederland.

Waterlaboratorium van het Noorden

Net als dat het Zuiden is vertegenwoordigd door een eigen onafhankelijk waterlaboratorium, zo heeft het noorden van Nederland ook een onafhankelijk waterlaboratorium. Voor wateranalyses, wateronderzoek en advies op het vlak van waterbehandeling en waterinstallaties kun je in het noorden des lands terecht bij het Waterlaboratorium van het Noorden (WLN). Eigenaren van dit laboratorium zijn Waterbedrijf Groningen en WMD Drinkwater. Net als Aqualab Zuid, neemt ook WLN het watermonster af om te testen en geeft hier een onafhankelijke analyse, advies en rapportage over.

Het Waterlaboratorium

Noord- en Zuid-Holland heeft een eigen onafhankelijk waterlaboratorium om de kwaliteit van het drinkwater te laten testen, namelijk Het Waterlaboratorium. Zij voeren regelmatig onderzoek uit voor Dunea Duin en Water, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland en Waternet Amsterdam. Het Waterlaboratorium innoveert continu en is daardoor in staat om het water te testen met vernieuwende concepten in waterkwaliteitsbeoordeling. Ze hebben met name expertise in identificatie en bevestiging van micro-organismen met de techniek MALDI-TOF (Matrix-assisted lader desorption/ionisation-time of flight massspectronometry). Ook zijn ze gespecialiseerd in de restanten van geneesmiddelen in het water, karakterisering van natuurlijk organische materiaal en de industrie en voedsel.

AQUON

Aquon voert watergerelateerd onderzoek en advies uit voor negen waterschappen en hoogheemraden in Midden- en Zuid-Nederland, met onder andere Waterschap Brabantse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland en Waterschap Rivierenland. Door middel van onafhankelijk onderzoek geven zij inzicht in de waterkwaliteit, geven deskundige voorlichting en betrouwbaar advies. Het laboratorium is gespecialiseerd in Chemie, Hydrobiologie en Monstername & Logistiek. De analisten van AQUON voeren de laboratoriumactiviteiten volledig onpartijdig en onafhankelijk uit.

OMEGAM-Water

Voor regio Noord-West Nederland voert onafhankelijk bureau OMEGAM-Water B.V. onderzoek en advies uit op het gebied van water. Specialisten nemen op een vakkundige manier monsters van het water op locatie, voeren het kwalitatief hoogwaardig onderzoek uit volgens een vast protocol en zetten het resultaat om in een gedegen en passend advies. OMEGAM-Water B.V. is een zelfstandig opererend bedrijf en garandeert daardoor onafhankelijk advies.