Als Nederlander op vakantie naar je buurland België. Lekker op de camping, in een hotel of huisje. Dan zou je denken dat het kraanwater hetzelfde smaakt als in Nederland. Het kraanwater is ook goed te drinken en heeft zoals in Nederland weinig tot geen bijsmaken. Toch verschilt dit erg per regio en de smaak van een persoon. Veel Belgen hebben namelijk de gewoonte om water in flessen te kopen.
Het leidingwater in België is zonder gevaar voor de gezondheid te drinken. Toch vinden veel Nederlanders het drinkwater thuis lekkerder, dat komt door de lichte chloorsmaak wat heeft water kan hebben in België. Er zijn restaurants waar je gratis kraanwater kunt krijgen in plaats van de dure fles mineraalwater. Dat is vrijwel net zo lekker en tevens goed voor je portemonnee en het milieu.
De voorkeur voor flessenwater is naast gezondheidsoverwegingen ook toegeschreven aan de smaak. In Nederland wordt zowat geen chloor gebruikt in leidingwater, omdat in de jaren 1970 fors is geïnvesteerd in het vernieuwen van de leidingen. Hierdoor zijn er nog maar weinig lekkages en dat betekent minder schadelijke stoffen die in het drinkwatersysteem komen. Het gebruik van chloor is daardoor overbodig.
In België zijn deze forse investeringen niet gedaan en daarom wordt er wel gebruik van chloor om zeker te weten dat het water schoon uit de kraan komt. Maar het gebruik hiervan is minimaal, alhoewel dit dus wel verschilt per regio. Per vakantie navragen wat het beste is om te doen kan zeker geen kwaad. Maar de minimale hoeveelheid heeft geen effect op de gezondheid en proef je vaak niet eens. Het is eigenlijk een kwestie van smaak, dit kun jezelf gaan onderzoeken op vakantie.
Het is niet alleen voor Belgen een gewoonte om water in flessen te kopen, vaak doen toeristen dit ook. Bij alle milieuaspecten scoorde flessenwater het slechts. Water uit de kraan is de meest milieuvriendelijke keuze. De elektriciteit en grondstoffen voor de vervaardiging hebben de sterkste bijdrage aan het milieu-impact. Het reinigen van water om het drinkbaar te maken is onder andere door filtratie en desinfectie. Dit is een moeilijker proces dan bij flessenwater. Deze milieu-impact valt echter in het niets in vergelijking tot flessenwater.
Het belgische kraanwater moet aan strenge eisen voldoen, toch bevat het soms ook nog een beperkt aantal hoeveelheden kalk, lood of andere vervuilende stoffen. Een andere vorm wat het dichtst bij natuurlijk water komt is: gefilterd kraanwater.
Na het filteren is de smaak van het water een stuk zachter, hiermee voorkom je de chloorsmaak. Wat voor een groot verschil zorgt. Het is ecologisch verantwoord, door te stoppen met het kopen van plastic flessen ben je een stuk milieuvriendelijker. Daarnaast is het ook nog eens besparend, je schaft een filtertoestel in plaats van elke keer weer nieuwe flessen.
Door het water filteren haal je een groot deel van schadelijke stoffen uit het leidingwater en smaak het wel net zoals het water dat je gewend bent in Nederland. Neem een kijkje in onze shop om te zien welk filtersysteem jij hebt beste mee kunt nemen op je vakantie.