Drinkwater op vakantie in Frankrijk

Je bent of gaat op vakantie naar Frankrijk. Dat is natuurlijk heerlijk. Echter is er altijd wel een aantal belangrijke zaken waar je rekening moet houden, zoals het drinken van water op vakantie. Drinkwater is een van de belangrijkste dingen in de wereld en in Nederland is het heel gewoon om even naar de kraan te lopen om iets te drinken. Dit is niet overal zo. Sterker nog, je kunt er aardig ziek van worden in andere landen. Hoe zit dat in Frankrijk? 

Kraanwater drinken in Frankrijk

Er wordt chloor aan het leidingwater toegevoegd in Frankrijk. Dit doen ze omdat chloor de bacteriën doodt en het water daardoor schoner maakt. Chloor werkt namelijk erg goed tegen de meeste vervuiling. Het gebeurd in kleine hoeveelheden waardoor het niet schadelijk is voor de gezondheid. Echter is hierdoor de smaak wel anders dan dat we gewend zijn in Nederland. 

In Frankrijk waren voorheen ongeveer een op de vijf tot tien kleine water overwinningen soms of regelmatig met de poepbacterie besmet. Wanneer je water drinkt dat afkomstig is uit een klein systeem kun je besmet raken. Een besmetting kan zorgen voor diarree. Mensen met een zwakke afweer kunnen ernstige bijwerkingen ervaren. Gelukkig is de kwaliteit van het water tegenwoordig steeds beter. Zo niet zoals bijvoorbeeld op een camping, dan kan er bij de kraan een bordje met het opschrift “eau non potable” (niet drinkbaar water) zijn aangebracht. 

Flessen water in Frankrijk

Water met een chloorsmaak is vaak niet wat je wil drinken. Bacteriën binnenkrijgen waardoor je een aantal dagen niet lekker bent ook niet. Om het zeker te weten drinken veel mensen die op vakantie gaan naar Frankrijk daarom water uit flessen. Op een camping kan het water namelijk verschillen met kraanwater uit een gewoon huishouden. Alleen het kopen van waterflessen is niet heel duurzaam. Wanneer je dit wel doet, koop ze dan niet op een lokale markt, hier worden de flessen soms nagevuld. 

Water koken in Frankrijk

Er is ook de mogelijkheid het water te koken en daarna af te laten koelen om het op te drinken. Koken doodt alle mogelijke ziekteverwekkers in water. Alleen of dit altijd even handig is, is maar de vraag. Je hebt niet altijd een kookstel bij je en wanneer je onderweg bent kun je ook niet even het water gaan koken. 

Zo krijg je zuiver water

Het gebruik van een waterfilter is de beste methode om aan gezond drinkwater te komen. Waterfilters zijn in staat om de meeste bacteriën en protozoa (kleine beestjes die ziektes met zich meedragen) in het water uit te schakelen. Ook wordt de chloorsmaak vermindert. 

Een nadeel kan wel zijn dat waterfilters vaak onhandig zijn om mee te nemen. ZeroWater biedt daarom een kleinere kan aan die gemakkelijk mee op reis kan naar bijvoorbeeld een camping.


Let dus goed op wanneer je in Frankrijk bent. Drink niet zomaar meteen op elke plek het aangeboden drinkwater. Meer weten over onze producten die je kunt gebruiken? Neem dan een kijkje in onze shop.