Björn Aarts over de beste TDS voor een heerlijk kopje koffie

Publicatiedatum 19/03/2019 Laatst bijgewerkt op 11/09/2023

Water is behoorlijk belangrijk voor koffie. Koffie bestaat immers voor 98 procent uit water. Water moet schoon zijn, vrij van zware metalen en chloor en een beperkte hardheid hebben.

Thuis zet ik mijn koffie handmatig. Ik filter kraanwater met ZeroWater. Op de zaak filter ik via een reverse osmose installatie. Ik werd door een oud-medewerker geattendeerd op het bestaan van de filters van ZeroWater. Mijn eerste ervaring ermee is goed. Ik gebruik het om het kraanwater eerst te filteren tot een tds van 0, dus 0 ppm. Daarna voeg ik kraanwater toe om geleidelijk het aantal ppm te verhogen tot het niveau dat ideaal is voor het soort koffie dat ik wil maken. Momenteel werk ik aan een koffie die ideaal gezien gedronken moet worden met water met 75 ppm. Ik filter dus eerst het kraanwater met ZeroWater tot 0 ppm en voeg dan kraanwater toe tot ik 75 ppm heb bereikt.

Hoe cleaner de koffie, hoe cleaner het water moet zijn. Maar bij minder schone koffie heb je zwaarder water nodig. Om in termen van tds te blijven kun je stellen dat schone koffie gezet moet worden met water met een tds van 0, maar dan praten we over de top koffie van de wereld en dan gaat het om 1 promille van de totale productie wereldwijd. De meeste koffie is niet schoon en wordt idealiter gedronken met water met een tds van 50-125 ppm.

De receptuur van een goede koffie hangt allereerst af van het mondgevoel; hoe harder en dus voller het water, hoe voller het mondgevoel. Daarnaast is de extractiegraad van belang voor de receptuur. Hoeveel koffie extraheer je uit de bonen? Daar kunnen mineralen bij helpen en dan met name magnesium en sodium bicarbonaat.

Om de ideale koffie te maken meng ik dus eerst kraanwater bij door ZeroWater gefilterd water om de juiste ppm te krijgen en daarna voeg ik eventueel ook nog magnesium en sodium bicarbonaat toe om de juiste extractiegraad van de koffie te krijgen. Dit klinkt als veel werk voor een lekkere kop koffie, maar als je weet dat op een veiling een kilo goede koffie tussen de 100 en 150 euro kost, dan wil je de koffie wel zo goed mogelijk zetten.

Ik blijf met ZeroWater werken omdat naast het feit dat het water tot 0 ppm wordt gefilterd, het water ook qua ph-waarde gelijk blijft na filtering. Van veel andere filtersystemen verzuurt het water en dat tast de smaak aan.

Dutch Barista logo
Björn Aarts, oprichter van Dutch Barista legt uit over het effect van de TDS van water op zijn geliefde product koffie…