Hoe een ZeroWater kan ook Dilmah overtuigde

Publicatiedatum 13/12/2018 Laatst bijgewerkt op 20/10/2022

Hier zie je de founder van Dilmah uit Sri Lanka, zeer groot in de wereld van thee, op een van de theeplantages. Dit is een ‘icoon’ op theegebied. Als sponsor van een internationale thee site mochten wij van ZeroWater mee naar een exclusief interview met de hoogbejaarde oprichter en zijn zoon Dilhan, die de dagelijkse leiding heeft over het wereldwijde top-10 merk. Merril Fernando is 88 jaar, maar zou het levende bewijs kunnen zijn dat thee drinken goed voor je gezondheid is. Hij ziet er namelijk jonger uit. En ook Dilhan geef je minder dan zijn 50 jaar.

20 Theesommeliers
Martin Kuiper van Tea Stories deed het interview en het idee was om na afloop van het interview Dilhan een ZeroWater kan aan te bieden. Het gesprek met Merrill luisterde als een reis door de geschiedenis van Sri Lanka. Geboren in 1930 onder koloniaal regime van Groot Britttannie mocht hij als een van de eerste mensen van de lokale bevolking naar Londen voor een opleiding tot theeproever. Zijn ervaringen ver weg van huis bleken bepalend voor de rest van zijn leven. Merrill zag hoe de boeren in Sri Lanka werden afgescheept met bodemprijzen terwijl de consument daarentegen een goede prijs moest betalen, waardoor de winsten enorm waren. Ook werden vele soorten thee versneden en bij elkaar gegooid, waardoor de unieke smaak van een thee uit een bepaalde streek verloren ging.

Dat moest anders, besloot de jonge Merril, maar pas in 1988 had hij de financien en de durf om zijn eigen merk Dilmah te lanceren, een samentrekking van de voornamen van zijn kinderen Dilhan en Malik. Dilmah is uitgegroeid tot een wereldwijd thee merk met oog voor de plantagehouders en de consument. Zo wordt thee onversneden en via het principe van single origin (thee uit één land), single region (één streek) en single estate (één plantage) op de markt gebracht.

Inmiddels is Merrill niet meer betrokken bij de dagelijkse leiding van Dilmah, die wordt gevoerd door zijn zonen Mail en Dilhan. Die laatste reist met zijn vader de wereld rond om met de Dilmah School of Tea de gastronomische mogelijkheden van thee uit te dragen als food pairing. Dilhan vertelde in zijn interview over de vele projecten die Dilmah heeft opgezet via de MJF Foundation, zoals het verbeteren van scholen en ziekenhuizen en de ondersteuning van minder bedeelde vrouwen, weeskinderen en vissersfamilies. En hij gaf het belang van schoon water aan voor de smaak van thee. Thee bestaat immers voor 99% uit water en slecht vervuild water betekent slecht smakende thee. Goed bronwater of gefilterd water is dan de oplossing. Dat klonk ons als muziek in de oren. We konden niet wachten om hem na het interview een ZeroWater kan aan te bieden en Dilhan beloofde hem die avond te zullen testen. Zou hij dat echt doen?

De volgende dag tijdens de Dilmah School of Tea in hotel Barbizon in Amsterdam kregen we alles te horen over foodpairing en tea mixology. Verrassend om de invloed van verschillende soorten thee op verschillende soorten eten te proeven! Hoewel Dilhan de dag leidde en erg druk was, kwam hij op een gegeven moment naar ons toe. “ZeroWater werkt”, zei hij. En op onze vraag of hij met ZeoWater zou willen samenwerken, antwoordde hij bevestigend. “Bronwater uit een fles is niet duurzaam, ZeroWater is de manier om met zuiver water thee te zetten!”

Wij vinden het fantastisch, dat ook mensen die naam & faam hebben in de wereld van thee ZeroWater omarmen. Het is namelijk écht een andere beleving: smaken zijn puur. Thee heeft een andere – meer zuivere kleur, een andere geur. Doordat er geen restdeeltjes meer in het water zitten zullen alle heerlijke tonen van de theebladeren de ruimte krijgen om tot leven te komen waardoor er een gebalanceerde smaak ontstaat. Een ware beleving!

Een extra pluspunt wanneer je thee zet met ZeroWater is dat je geen last meer hebt van aanslag in de kopjes en je waterkoker. Natuurlijk zijn er nog meer factoren die bijdragen aan het zetten van je perfecte kopje thee. Maar het begint allemaal bij de basis: het gebruik van het juiste water.

Ook Dilmah is overtuigd van het effect van ZeroWater op hun thee