Wordt kobalt door ZeroWater gefilterd?

Publicatiedatum 07/09/2020 Laatst bijgewerkt op 20/10/2022

Kobalt is een element dat van nature voorkomt in het milieu in lucht, water, bodem, rotsen, planten en dieren. Door middel van regenwater kan kobalt in het oppervlakte terecht komen omdat het regenwater door bodem en rotsen stroomt die kobalt bevatten.

Kobalt, wat is het precies?

Kobalt is een scheikundig element dat behoort tot de overgangsmetalen. Het heeft een zilveren kleur. Het wordt vaak in grote hoeveelheden gevonden in meteorieten, samen met nikkel en ijzer. Het zit ook in mineralen in de aardkorst, onder andere in cobaltiet, erythriet en linnaeiet. Er is één stabiele isotoop bekend, de andere ruim 20 isotopen zijn radioactief. Kobalt staat in het periodiek systeem met symbool Co en atoomnummer 27.

Kobalt in drinkwater, hoe komt het daar terecht?

Een deel van het kobalt komt op natuurlijke wijze in het water terecht. Door verwering van mineralen die kobalt bevatten kan het als Co2+-ion vrijkomen. Kobalt trekt het zware metaal arseen aan. Op plekken met veel kobalt kan daardoor ook vaak arseen gevonden worden.

Een groot deel van het kobalt komt echter via (commerciële) menselijke activiteiten in het milieu terecht. Het wordt gebruikt in onder andere elektroden, airbags, pigment, magneten en in legeringen voor motoren. Afval(water) uit deze industrieën kan het milieu vervuilen met kobalt.

Kobalt kan men gebruiken voor het bestralen van voedsel, cosmetica en medische artikelen. Bij radiotherapie om kanker te bestralen, wordt ook gebruikgemaakt van een isotoop van kobalt.

Naast drinkwater zijn ook bepaalde voedingsmiddelen een bron van kobalt. Met name dierlijke producten bevatten veel kobalt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • eieren;
  • zeevruchten;
  • melk;
  • kaas;
  • vlees.

Daarnaast is het ook in redelijke mate aanwezig in zeewier, champignons en granen.

De gevolgen van kobalt op de gezondheid

Kobalt is een bestanddeel van vitamine B12. Daarom hebben mensen een bepaalde hoeveelheid kobalt nodig. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en draagt bij aan een goede werking van het zenuwstelsel. Bij een tekort aan vitamine B12 kun je last krijgen van bloedarmoede. De meeste mensen hebben in hun lichaam een voorraad vitamine B12 die genoeg is voor enkele maanden tot een jaar. Je krijgt dus niet zomaar een tekort.

Bij een te hoge inname van kobaltverbindingen kan kobaltvergiftiging optreden. Dit uit zich in vergroting van de schildklier en hartbeschadigingen. Het innemen van te veel kobalt komt slechts zelden voor.

Elementair kobalt is wel gevaarlijk en wordt als kankerverwekkend beschouwd. Elementair kobalt zit niet in drinkwater.

Kan ZeroWater kobalt uit het kraanwater filteren?

Ja, ZeroWater filtert 99% kobalt uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.