Wordt Sulfide door ZeroWater gefilterd?

Publicatiedatum 30/09/2020 Laatst bijgewerkt op 20/10/2022

Sulfide komt in natuurlijke oppervlaktewateren voor in concentraties van ongeveer 5 tot 200 milligram per liter water. De smaak van Sulfide beïnvloed het drinkwater en kan bovendien laxatief werken.

Sulfide, wat is het precies?

Sulfide is een zwavel-ion in oxidatietoestand 2-. De formule van sulfide is S2-. Het wordt veelal gevonden in metaalertsen, bijvoorbeeld samen met antimonium, zink, ijzer en arsenicum. In water vinden we vooral waterstofsulfide. Zwavel staat in het periodiek systeem met symbool S en atoomnummer 16.

Sulfide in drinkwater, hoe komt het daar terecht?

Zwavel en sulfide komen via de natuurlijke zwavelcyclus (zie afbeelding) in grondwater terecht. Het zit dus van nature al in ons water. Water met hoge concentraties sulfide heeft een vieze geur die lijkt op rottende eieren.

Zwavel komt vooral vrij bij de verbranding van aardgas, steenkool en aardolie. Daarnaast wordt zwavel in de industrie toegepast bij staalproductie, de vulkanisatie van rubber, betonproductie en de farmaceutische industrie. Zwavel is ook te vinden in producten als buskruit, vuurwerk, antivries en batterijen. Bij de verwerking van chemisch afval kan sulfide in het grondwater terechtkomen.

Zwaveldioxide doodt bacteriën en werkt als antioxidant. Daarom is het soms toegevoegd aan groente, fruit en wijn. Het voorkomt bij deze producten ook verkleuring en zorgt ervoor dat ze er vers uit blijven zien.

De gevolgen van sulfide voor de gezondheid

Elementaire zwavel is voor mensen niet zo giftig en is zelfs bestanddeel van veel aminozuren. Sulfide is echter wel toxisch. Het inademen van waterstofsulfide leidt tot

  • misselijkheid;
  • oog- en luchtwegirritatie;
  • hoesten;
  • ademhalingsproblemen.

Het drinken van water met hoge concentraties sulfide kan misselijkheid en diarree veroorzaken. Mogelijk wordt hemoglobine, het eiwit in bloed dat zorgt voor het transport van zuurstof, ook door sulfiden aangetast.

Naast de gezondheidsrisico’s zorgen sulfiden in water ook voor een onaangename geur en smaak. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen de smaak van water, koffie en thee sterk beïnvloeden. Zuiver water is frisser in smaak en gezonder dan drinkwater met sulfiden. Gebruik ZeroWater om sulfide uit je water te filteren voor zuiver watergebruik.

Kan ZeroWater sulfide uit het kraanwater filteren?

Ja, ZeroWater filtert 55% sulfide uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.