Wordt Uranium door ZeroWater gefilterd?

Publicatiedatum 03/11/2020 Laatst bijgewerkt op 11/09/2023

De hoeveelheid uranium in drinkwater is relatief laag. Water met lage concentraties uranium is veilig om te drinken. Van nature komt uranium in zeer kleine hoeveelheden in het milieu voor. Het kan gevonden worden in rotsen, de aardbodem, de lucht en het water.

Uranium wat is dat precies?

Uranium, ook wel uraan genoemd, is een scheikundig element met een metallisch grijze kleur. Van de elementen die van nature op aarde voorkomen, is het het element met de zwaarste atoommassa, omdat Uranium een zeer hoge dichtheid heeft, wat betekent dat het heel zwaar is. Het komt van nature in kleine hoeveelheden voor in rotsen, de lucht, de bodem en bovendien in het water. Uranium staat in het periodiek systeem met symbool U en atoomnummer 92.

Uranium in drinkwater? Hoe komt het daar terecht?

Uranium komt van nature voor in het water en in de bodem. In Nederland zit zo’n 0,4 tot 8 milligram uranium per kilo droge aarde. Op de afbeelding zie je een stralingskaart van de Nederlandse bodem. Hierop kun je zien dat vooral in klei- en stroomgebieden de concentratie in de bodem hoog is.

Uranium komt van nature in het milieu voor, daarnaast zijn er ook verschillende bronnen van uraniumbesmetting. Bovendien gebruikt men tijdens de productie van kernwapens en kernreactoren ook onder andere uranium. Hierbij komt chemisch afval vrij. En ook bij de verbranding van kool wordt uranium uitgestoten.

Daarnaast kan er bij Mijnbouwactiviteiten vervuiling door uranium vrijkomen. In de buurt van mijnen, afvalplaatsen voor chemisch afval en bedrijven in de fosfaatindustrie kan men een hogere concentratie uranium tegenkomen.

De gevolgen van uranium op de gezondheid

Uranium en verbindingen met uranium zijn erg giftig. Blootstelling aan een lage dosis uranium kan schade aan de lever en nieren veroorzaken. Met name de nieren zijn erg gevoelig voor uranium. Na inname van uranium komt dit in de bloedsomloop terecht. Bloed wordt door de nieren gefilterd en daar kan uranium de niercellen flink beschadigen. Bij een hoge inname van uranium treedt acuut nierfalen op. Bij een lagere dosis over een langere periode kan het een tijd duren voordat zichtbare symptomen zich voordoen. Een van de aanwijzingen kunnen dan de aanwezigheid van bepaalde eiwitten en ook dode niercellen in de urine zijn.

Op de langere termijn kan uranium zich opeenhopen in het lichaam, dit kan dan genetische schade veroorzaken welke uiteindelijk leidt tot kanker. Deze kankers veroorzaakt door uranium zijn amper tot niet te onderscheiden van kankers uit natuurlijke oorzaken. Het is dus moeilijk te zeggen of de oorzaak van kanker komt door uranium.

Deze risico’s gelden alleen bij inname van uranium, zowel via voedsel als drinkwater, de alfastraling van uranium dringt namelijk niet door de huid. Een goede manier om schade aan je lichaam door uranium te voorkomen is derhalve het consumeren van veilig voedsel en drinkwater. Door je drinkwater te filteren met ZeroWater ben je verzekerd van uranium-vrij drinkwater.

Kan ZeroWater uranium uit het kraanwater filteren?

Ja, ZeroWater filtert 99% uranium uit het kraanwater, met dit Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem, filtert ZeroWater daarentegen veel meer onzuiverheden in vergelijking tot de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.