De kwaliteit van het drinkwater verschilt per huishouden. Het is namelijk afhankelijk van waar in Nederland het water wordt gewonnen. Het grond- en oppervlaktewater in Nederland komt in contact met allerlei (chemische) stofjes. Ook na het zuiveren blijven hier nog restjes van achter in het drinkwater. Maar waaraan kun je nu merken dat je drinkwater niet van goede kwaliteit is?
Voordat het water bij ons uit de kraan komt, heeft het een lange weg afgelegd. Waterzuiveringsinstallaties zorgen ervoor dat het water volgens de kwaliteitsnorm gezuiverd uit de kraan komt. Kraanwater is dus volgens de norm veilig te drinken, maar dat betekent niet dat de kwaliteit van ons kraanwater altijd goed is.
In kraanwater komen stoffen voor die van negatieve invloed zijn op de smaak en geur van het drinkwater. Dit heeft te maken met de hardheid van het water. Denk hierbij aan chloor, sulfaat, calcium en magnesium die in het water aanwezig zijn. Vaak kun je aan de kalkafzet in je waterkoker zien dat je te maken hebt met hard water. Door het water te filteren met ZeroWater, krijg je zacht water. Alle voorgenoemde stofjes zijn daarmee uit het water gefilterd, wat de geur, helderheid en smaak ten goede komt. Daarnaast tast zacht water je apparaten niet aan, waardoor er geen kalkresten achterblijven. Je keukenapparatuur gaat hierdoor langer mee. Bovendien smaakt ook je koffie en thee een stuk lekkerder met zuiver water.
In sommige situaties kan er te veel lood in het drinkwater zitten. Bij een woning met een bouwjaar voor 1960 kunnen er nog loden waterleidingen aanwezig zijn. Ook in de eerste 3 maanden bij een nieuwe kraan of nieuwe drinkwaterinstallatie kunnen looddeeltjes in het water terecht komen. Het advies is dan ook om loden waterleidingen in de woning te vervangen en bij een nieuwbouwwoning het water eerst een aantal minuten te laten doorstromen voordat je er van drinkt. Ook kun je gebruik maken van een waterfilterkan van ZeroWater, deze filtert al het lood uit het drinkwater zodat je het veilig kunt drinken.
Te veel loodinname kan bij volwassenen leiden tot een hogere bloeddruk en een grotere kans op het ontwikkelen van nierziekten. Bij ongeboren kinderen en jonge kinderen tot 7 jaar kan een te hoge inname van lood leiden tot een lagere intelligentie. Lood in het kraanwater zorgt dus voor een lage kwaliteit van het water en brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.
Ben je benieuwd wat er precies in je kraanwater zit? Je kunt dan een onderzoek aanvragen bij je eigen waterleverancier. Vaak geef je daarbij aan wat het onderzoeksdoel is. Je kunt bijvoorbeeld laten meten of er legionella in het water aanwezig is, of nagaan welke vervuilingsresten in het water zitten, zoals oplosmiddelen, bestrijdingsmiddelen en zware metalen. Het onderzoek is niet kosteloos, je betaalt voor het aantal analyses dat uitgevoerd moet worden. Meer informatie hierover kun je navragen bij je eigen waterleverancier.
Voor je gezondheid is het belangrijk om te weten of je drinkwater van goede kwaliteit is. Om daar zicht op te krijgen kun je zelf thuis een TDS-meting uitvoeren. TDS staat voor het totaal aantal opgeloste vaste stoffen in het drinkwater. Hoe hoger de TDS-waarde, des te slechter de kwaliteit van je drinkwater. Verontreinigende stoffen in het drinkwater kunnen het risico op gezondheidsproblemen verhogen. Daarnaast hydrateert een slechte kwaliteit drinkwater de cellen in je lichaam minder goed, wat betekent dat je daardoor dus veel meer water nodig hebt om de cellen optimaal te hydrateren. ZeroWater filtert alle opgeloste vaste stoffen uit het drinkwater. Bij een TDS-meting van water afkomstig uit een ZeroWater waterfilterkan, is het aantal opgeloste vaste stoffen 0. We spreken dan ook van optimaal gezuiverd water.