Ook zo’n zin in een heerlijk kopje Earl Grey thee?

Publicatiedatum 15/11/2020 Laatst bijgewerkt op 20/10/2022

Het is van groot belang om je vochthuishouding op peil te houden. Soms wil je graag water afwisselen met iets anders. Dan maakt een kopje Earl Grey thee het verschil. Als je er geen suiker of melk aan toevoegt, is het ook nog eens een calorievrij drankje. Maar hoe zet je een perfect en heerlijk kopje Earl Grey thee?

Earl Grey is een zwarte thee, een blend van verschillende soorten thee. De citrusvrucht bergamot geeft Earl Grey zijn karakteristieke smaak.

De lekkerste Earl Grey hoe zet je die?

Thee is een van de meest favoriete drankjes onder Nederlanders. We drinken gemiddeld per jaar zo’n 90 liter thee. Dat is best aanzienlijk, en wil je natuurlijk wel dat het goed smaakt. Wist je dat de smaak afhankelijk is van de temperatuur van het water en hoe lang je de thee in laat trekken? Voor het perfecte kopje Earl Grey thee laat je:

  • het water opwarmen tot 90 à 95˚C;
  • de thee 3 tot 4 minuten trekken.

De temperatuur van het water is voor de kwaliteit van de thee van cruciaal belang. Welke smaakstoffen er vrijkomen uit de theeblaadjes is namelijk sterk afhankelijk van de watertemperatuur. Bijvoorbeeld als het water te koud is, komen er te weinig smaakstoffen vrij. Echter als het water te heet is gekookt, krijgt thee een bittere smaak. Ook de tijd die nodig is om de thee in te trekken, de infusietijd, is van groot belang. Hoe langer je de thee laat intrekken, des te meer smaakstoffen de theeblaadjes zullen vrijgeven en des te sterker de thee wordt. Laat de thee nooit te lang trekken, zeker niet langer dan 5 minuten. Doe je dit wel dan komen er namelijk looistoffen vrij, welke zorgen voor de bittere smaak.

Zet je thee met zacht water

Wanneer je kraanwater gebruikt kan het voorkomen dat er een schuimlaagje op je thee drijft. Soms komt dit doordat de watertemperatuur te laag is. Er zitten dan nog veel opgeloste gassen, zoals zuurstof, in het water. Wanneer dit contact maakt met het theezakje reageren deze stoffen en ontstaat er een schuimlaagje. Ook kan het inhouden dat het water te veel kalk bevat. Dat heeft dan weer te maken met de hardheid van je kraanwater. Het water dat in Nederland uit de kraan komt, is standaard hard water. Er zit namelijk calcium en magnesium in, mineralen die van nature in ons grondwater voorkomen.

Hoe meer van deze mineralen in het water aanwezig zijn, des te harder het water. Net zoals de opgeloste gassen voor schuim zorgen, kunnen ook de mineralen zorgen voor een olieachtig laagje op je thee. Dit kun je voorkomen door het water te filteren met ZeroWater. Het 5-trapsfilter van ZeroWater filtert calcium en magnesium volledig uit het water met als resultaat een helder kopje thee.

Omdat thee voor 99% uit water bestaat, is het niet vreemd dat de kwaliteit van het water je glas thee enorm beïnvloedt. Niet alleen het uiterlijk van je thee is afhankelijk van het water, ook de geur en smaak worden beïnvloed door kalk in het water. Zet dus voortaan een perfecte kop thee met kalkvrij zacht water met hulp van ZeroWater.